LLORENÇ LLONGARRIU

L’ ÚLTIM CAMPANER DE JOANETES

Llorenç Llongarriu, l’últim campaner de Joanetes, va néixer l’any 1944 a Can Pau, una casa situada al peu del campanar de l’església de Sant Romà. El seu pare, en Manel, i el seu avi Llorenç ja havien estat campaners i ell va aprendre l’ofici veient com tocaven. Explicava que de petit només els observava i que a poc a poc va començar a ajudar-los fins que, amb el temps, es va convertir en el campaner del poble. Sabia tritllar, asseure les campanes, vogar i tocar les quatre campanes alhora, dues amb les mans i dues amb els peus; tècniques que utilitzava per interpretar el toc de festa, el de bateig, el de difunts, el de missa, etc. Sense ser-ne conscient havia heretat un coneixement transmès durant generacions i que, en molts campanars del nostre país, ja s’havia perdut.

Durant la Guerra Civil de 1936-1939, un gran nombre de campanes van ser foses per fer-ne material bèl·lic. Això va fer que en molts campanars el nombre de campanes passés de quatre a dues o, fins i tot, només una sola campana, com fou el cas de Sant Romà de Joanetes. Aquesta mutilació dels campanars va fer variar els tocs i les tècniques per fer-les sonar a la majoria de pobles, ja que amb menys campanes no era possible interpretar els tocs tradicionals. A Joanetes, però, l’any 1948 es van adquirir tres campanes noves, restituint així el número de 4 campanes. Com que encara no havia transcorregut molt de temps i la memòria era ben viva, es van poder recuperar tots els tocs tal i com s’havien interpretat durant segles. En Llorenç Llongarriu sempre deia: “jo puc tocar com s’havia fet sempre perquè tinc aquest campanar, els altres no poden perquè no tenen quatre campanes“. Així doncs, gràcies a tenir l’instrument, va poder conservar un coneixement secular i excepcional. 

En agraïment a la seva tasca de campaner i en reconeixement a la seva contribució en la salvaguarda del patrimoni immaterial del poble i de Catalunya, l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i l’Associació de Veïns de Joanetes li van fer un homenatge el dia 27 de juliol de 2021 dins els actes de la Festa Major del poble. L’homenatge va tenir lloc a la seva casa natal, Can Pau de Joanetes, i hi van participar nombrosos veïns i amics. Malauradament, en Llorenç LLongarriu ens va deixar poc després, el dia 22 de desembre de 2021.

Actualment a la comarca de la Garrotxa ja no queda cap campaner que toqui manualment les campanes de forma periòdica i, irremeiablement, el coneixement del llenguatge de les campanes i de les tècniques tradicionals per fer-les s’ha anat perdent. En Llorenç Llongarriu, tot i que va deixar de tocar les campanes cap a l’any 2000, sempre estava disposat a pujar al campanar quan se li demanava que ensenyés els tocs. El coneixement que ell va transmetre és la llavor que va inspirar la creació de l’Escola de Campaners. Un llegat que cal mantenir viu i transmetre a les noves generacions de campaners perquè no es perdi mai aquest patrimoni.